2010. július 7., szerda

Targonca...

A targonca nagyon hasznos munkagép. A targonca általában építkezéseken és nagyobb áruházakban használatos. A targonca mérete és teljesítménye különféle lehet. Attól függ, hogy a targoncának milyen feladatot kell elvégeznie. A raklapokon található termékek szállítására pl. nagyon jól jöhet egy targonca. A nagyobb áruházakban kisebb méretű és teljesítményű targonca a gyakori. Ez a fajta targonca könnyen kezelhető, fürge, kis helyen is elfér és ugyanakkor erős is. Ha targoncavásárlás vagy bérlés kerül szóba, sokaknak megfordul a fejében, hogy új, vagy régi targoncát érdemesebb-e vásárolni. A válasz erre az, hogy mindkettő jó lehet. Az új targonca megbízhatóbb és hosszabb élettartamú, míg a használt targonca kevésbé, de viszont a targonca olcsóbb is. Attól függ, hogy milyen targonca mellett döntünk, hogy mekkora lesz a targonca kihasználtsága.

Ha csak ritkán használatos a targonca, akkor érdemesebb a használt targonca megvétele, viszont ha a targoncát teljes egészében ki akarjuk használni, és gyakran fogjuk használni, akkor az új targonca egyértelműen ajánlatosabb. Ha szét nézünk az interneten egyre több és több targonca eladási reklámba futhatunk. Ezeket érdemes megnézni, ugyanis nagyon sok remek targonca található a neten sok hasznos információval, valamint leírásokkal. Magyarországra a legtöbb targonca importból érkezik. Targoncagyártó cég és gyár tehát szinte aligha van hazánkban. Országunkba a legtöbb targonca import útján Kínából érkezik. A legtöbb ilyen targonca ára rendkívül alacsony, amely a magyarországi forgalmazóknak köszönhető. Attól persze, hogy egy targonca ára feltűnően alacsony, az nem jelenti azt, hogy rossz minőségű is lenne a targonca. Japánból is sok targonca érkezik hazánkba.

A legtöbb ilyen targonca használt targonca. Érdemes megfontolnunk, hogy az új Kínai, vagy a használt Japán targonca megvétele-e az előnyösebb. Mint említettem ez attól függ csupán, hogy melyik targonca mellett döntünk, hogy mire és milyen gyakran lesz használva a megvásárolt targonca. Vegyünk egy új targoncát például. Az új targonca ára a használtéhoz képest jóval magasabb. Ha pl. vásárlunk egy kis targoncát amelynek az ára pl. újan 1 millió Ft, addig egy ugyanilyen ám de használt targonca ára fele ennyi, vagy kevesebb. Ha a targonca nagy erőfeszítéseknek és gyakran lesz kitéve, akkor azonban a targonca amelyet használtan vettünk, hamar elromolhat. A targoncát ilyenkor el kell vinni szervizbe megjavíttatni.

A targonca javítási költsége azonban nem olcsó. Egy-egy alkatrész kicserélése és szakszerű megjavítása tehát sok időbe és pénzünkbe kerülhet. A targonca kiegészítőkkel is használható és kiegészítőkkel is kapható. Egy-egy targonca kiegészítő remek új funkciókat adhat egy targoncának. Lehet a targoncánál alkalmazni pl. bálafogót, tekercsfogót, rekeszfogót, hordófogót stb. Ezen targonca kiegészítőknél, fontos figyelembe venni a targonca önsúlyát. Ha a targonca önsúlya nem elég magas, akkor a kiegészítő elemek és az adott mozgatni kívánt súlyok miatt a targonca károsodhat, és akár fel is borulhat, amely veszélyes lehet. A targonca esetében a teherbírás attól függ, hogy mekkora az adott targonca mérete. Minél nagyobb egy targonca annál nagyobb súly képes a villáival felemelni és elvinni a kívánt helyre. Az adott munkaterület pontos ismerete fontos lehet a targonca megvásárlása előtt.

Fontos, hogy a munkaterületen, pl. egy áruházban ismerjük azt, hogy a bejárati kapumagasság mekkora, valamint a beltéri magasság és a legmagasabb emelési pont mekkora stb. A targonca emelőszerkezete egyébként három féle lehet. Lehet a targonca emelőszerkezete simplex, duplex, és triplex. A simplex ott hasznos, ahol nincsen magassági korlát az emelésre nézva, tehát ahol szabademelésre nincs szükség. A simplex emelőszerkezettel rendelkező targonca egébként a leggyakoribb. A duplexes targonca már szabademelésre is képes, míg a triplex szerkezetes targonca is szabademelésre képes, csak ez nem 2 hanem 3 tagból áll. Mi is az a szabademelés? A szabademelés nem más mint, amikor csak a villa-kocsi emelkedik fel anélkül, hogy az emelőszerkezet bármely része megemelkedne. A targonca tehát remek kis munkaeszköz, amely a logisztikai munkákat nagyban megkönnyíti.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése