2010. július 7., szerda

A kamionok feladata, használata...

Manapság az áruszállítás egyik legfőbb eszköze nem más, mint a kamion. A ma létező legtöbb kamion nagyon modern technikával van kifejlesztve. Az évek során sok kamion új funkciókkal bővül. A különféle anyagok és termékek szállítására, pl.: föld, építőanyagok, murva, különféle rakományok, élelmiszerek szállítására a kamion egy remek találmány. A kamion kettő db fő elemből épül fel. Az egyik maga a kamion, amely maga a gépezet, amely húzza a rakományt, a másik pedig az utánfutó. A kamiongyártó cégek közötti verseny egyre jobban kiéleződött. A kamion terén a szalonokban és az üzletekben hatalmas a választék. A kamion márkák közül kedvelt, a Renault, a Mercedes, a DAF, a Honda legfőbbképpen. Egy-egy kamion lehet kisebb és nagyobb méretű is. A kamionok összeállítása a gyárakban, gépek által történik. A munkafolyamatokba az emberi kéz beavatkozása szinte minimális. Egy-egy kamion a nagy méretei miatt sok-sok alkatrészből áll össze. Ezek pl. a kamion karosszéria, a kamion motor, a kamion kerekek, a kamion fékrendszere és hűtőrendszere, a kipufogó, a váltó, a tengelyek, a hidraulika és így tovább. Magyarországon, ha valaki kamion szeretne vásárolni, akkor azt megteheti részletre is. Hitelt kell ilyenkor felvennünk majd ebből megvennünk az általunk kiválasztott kamiont, majd annak árát havi törlesztő részletekben kell visszafizetni.

Azt, hogy a visszafizetés meddig tart, az függ attól is hogy mekkora összeget vettünk fel és hogy milyen kamatra illetve futamidőre. Ma már egyébként a legtöbben nem új kamion vásárlása mellett döntenek, ugyanis egyre több és több remek olyan üzlet és kamion szalon van az országban, amelyek használt kamionok eladására specifikálódott. Egy használt kamion is lehet egyébként legalább olyan jó, mint egy vadonatúj. Az új persze mindig jobb, mivel az esetleges műszaki hibák száma itt kisebb. Ha egy kamion meghibásodik, akkor el kell vinnünk a szervizbe ahol a szerelők megtalálják, majd kijavítják a hibát. Ha bármilyen műszaki hiba lép fel a kamion használata során, akkor ajánlott egyből a szervizbe fordulni vele, mivel a műhelybe meg tudják javítani a kamiont, anélkül, hogy esetleg új kamion alkatrészt kelljen majd vásárolnunk. A ma létező építőipari cégek és fuvarozó cégek, valamint logisztikai és szállítmányozási cégek mindegyike rendelkezik kamionnal. A cégek általában a kamionokat bérelni szokták, de van olyan eset is mikor megveszik őket. Egy-egy építőipari cégnek akár több, mint 20-30 kamionra is szüksége van, hogy a munkálatokat biztosítani tudja.

A kamion feladat az, hogy az építőelemeket, a homokot, murvát, betont, vasakat stb..az építési területre szállítsa. Ahhoz, hogy valaki kamionsofőr legyen, nem elég a B típusú jogosítvány. A kamionra külön jogosítványt kell szerezni. Attól függően, hogy a kamion hány utánfutóval rendelkezik és, hogy a kamion tömege mekkora, a jogosítvány típusa változhat. A kamionokra más szabályok vonatkoznak sok helyen a KRESZ-ben is. Ez pl. a sebességkorlátozás. A kamionokra nagyobb a sebességkorlát szinte mindenütt, és a kamionok sok úttípuson nem is közlekedhetnek. A Magyarországi kamionokon megtalálható a TIR jelzés, amely azt jelzi, hogy az adott kamion a nemzetközi fuvarozásra is alkalmas. Ehhez papírok kellenek. Ha az adott kamionon a rendszám mellől hiányzik a TIR jelzés akkor az, csak belföldön szállíthat árukat, illetve belföldön fuvarozhat csak. A kamion utánfutójának mérete változhat. Vannak kisebb teljesítményű kamionok is, amelyek kisebb utánfutók és kisebb tömegű rakomány szállítására képesek csak, és vannak monumentálisabb kamionok is. A kamion a mai kereskedelem és élet részévé vált. A kamion egy nagyon hasznos jármű, amely sok helyen nélkülözhetetlen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése