2010. július 7., szerda

Kistraktor...

A kistraktor a mezőgazdasági és a kerti munkálatokban sok segítséget nyújthat. A kistraktor ezen kívül egyéb szállítási célokra is remekül alkalmazható. A kistraktor legfőbb előnye az, hogy viszonylag olcsó áron elérhető, valamint könnyen használható és karbantartható is. A mezőgazdasági és kerti munkálatokban, az ásó, a kapa, a fűnyíró, a metszőolló, az öntözőberendezések, a vetőgép, az aratógép és még sok más eszköz használatos. A kistraktor legfőbb előnye az, hogy segítségével könnyen szállítható a learatott termés és sok egyéb dolog. A kistraktor utánfutóval is felszerelhető.

Az utánfutó természetesen különböző méretű lehet a kistraktor esetében. Azt, hogy egy kistraktor mekkora tömegű szállítmány elhurcolására képes, az persze a kistraktor teljesítményétől függ. A kistraktor lehet diesel és benzines kistraktor is. Manapság a diesel motoros kistraktorok kedveltebbek, mert kevesebbet fogyasztanak és a kellő teljesítményt is egész jól biztosítják. A kistraktor meghajtása, csak úgy, mint az egyéb gépjárművek esetében lehet két kerék és összkerék meghajtású is. A négykerék meghajtású kistraktor sok esetben előnyösebb. Főként akkor jó az ilyen kistraktor mikor esős idő után kéne munkát végezni vele, amikor puha és sáros a föld. A két kerék meghajtású kistraktor sok esetben beragadhat a sárba munkálatok során, azonban az összkerék meghajtású kistraktor sokkal kisebb valószínűséggel fog beragadni a sárba.

A kistraktor esetében előnyös lehet az olyan típus, amely kettő vagy több felfüggesztéssel is el van látva. A legtöbb kistraktor már úgy van kialakítva, hogy a nyomtáv is állítható nála. A legtöbb kistraktor általában 12 és 55lóerő körül teljesítménnyel rendelkezik. A kistraktor előnyös lehet akkor is, ha gyári talajmaróval is fel van szerelve. A kistraktorokhoz természetesen az üzletekben a megfelelő gyártóktól kiegészítők is vásárolhatóak. A kistraktor az esetek többségében kardán kihajtású, amely 3-4-5fokozattal is rendelkezhet. Az interneten is egyre több kistraktor eladó. A kistraktor akkor is jó lehet, persze ha használt. Ha használt kistraktor vásárlása mellett döntünk, akkor azonban előtte nem árt ha átvizsgáljuk alaposan az állapotát. Gondolom, senki nem szereti azt, mikor megvásárol egy munkaeszközt és pár hét után viheti is a szerelőhöz, vagy a szervizbe a különböző meghibásodások miatt.

A 200-1000óra üzemórát használt kistraktor még jó kategóriába tartozik. Ha a kistraktor több, mint 2000-3000 üzemórát dolgozott már akkor azonban nem ajánlatos megvásárolni. Az új jobb, ahogy a mondás tartja. Ez a kistraktor esetében is így van persze. Ha azonban valaki nem akar sokat költeni egy kistraktorra akkor a használt kistraktor is megteszi, főleg akkor ha a kistraktort nem gyakran használja, hanem csak időnként a munkálatok során. Amint említettem a kistraktor tehát jó a kertészeti a kommunális és a farmer munkák végzésére. Ha a kistraktort hó toláshoz, talajmunkákhoz és vontatásokhoz használjunk, akkor vegyünk kissé nagyobb pl. 50-60lóerős teljesítménnyel rendelkező kistraktort.

Előnyös funkció lehet az is a kistraktor esetében ha a kipufogó szerkezete úgy van gyárilag kialakítva, hogy az 90fokkal elfordítható. Ez azért előnyös, mert így a kistraktor korlátozott magasságú terepeken is kiválóan használható. A kistraktor lehet olyan is, amely speciálisan fűnyírásra van tervezve. Ez az ún. fűnyíró traktor. Ezt a legtöbb esetben a sportpályák karbantartására szokták alkalmazni. A kistraktor tehát remek kis munkaeszköz minden az imént felsorolt munka végzéséhez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése